Tovább a tesztautóra.

Villanyospótló - BMW 330e teszt

Írta: Szeifert Richard 2016-04-15 13:00:01

Sehol egy M betű vagy összkerékhajtásra utaló xDrive felirat, mégis óriási élmény vezetni. Különleges lehetőséget kapott szerkesztőségünk, ugyanis elsők között próbálhattuk ki a BMW jövőjének egyik hírnökét

Nézik. Nagyon is. Pedig semmi szokatlan nincs rajta, leszámítva a bal első sárvédőbe vájt nyílást. Azt viszont nem láthatják út közben, szóval inkább megállok és megnézem, nem egy madár ragadt-e a kocsi elejére. Semmi. Visszaülök, gázt adok, de egyre többen fordulnak meg az autó után. Pedig ez akár egy hétköznapi BMW 3-as is lehetne.


Másnap esett le, hogy ezen az autón bizony zöld rendszám van, szóval azt lesték folyamatosan az úton közlekedők. Nyilván a következő kérdés az volt, hogy mi a fenének olyan egy BMW plakettje. Nos, ez a változat bizony képes önmagától akár 35-40 kilométert is megtenni tisztán elektromos hajtással, szóval ezért a megkülönböztető jelzés ennek a bömösnek az elején és hátsóján.


De miért kellett a BMW-nek egy újabb elektromos autó, ráadásul ilyen csekély hatótávval? A történetből kihagytam egy elég fontos részletet, konkrétan azt, hogy a 330e-ben ott lapul a gépháztető alatt a már jól ismert 2 literes, kettős töltésű turbóval lélegeztetett benzinmotor. Így azért elég szerénynek tűnik, hogy mindössze az a kis „e” betű jelöli a különleges hajtásláncot.


Az új plug-in hibrid 3-asban dolgozó benzinmotor elődjét korábban már próbáltuk. Négy éve még BMW 328i volt a neve a 2 literes, turbós aggregáttal hajtott bajornak. Az akkor 245 tagú ménes elég meggyőzően viselkedett menet közben, de a fogyasztása nem volt kiemelkedő. Ehhez képest itt van a 330e változat, ami a 88 lóerős elektromotor beiktatásának köszönhetően ugyan alig erősödött, mert itt alapból 184 lovas a benzinmotor, de a rendszer összteljesítménye azért így is combos, 252 paci. Tehát ugyanannyi lovacska van a zöld verzióban, mint a mára 252 lóerősre izmosodott, 30i jelölésű modellben. Csak éppen a hibrid, fogyasztásban szabályosan legyalázza testvérét.


Nem gyenge tehát a 330e, bár itt nem a száguldás volt a cél. A bajorok ugyanis bár híresek tettre kész, erős motorjaikról, a jövőben kicsit más célok felé hajtanak. Az eddigi „i” modellek már mutattak egy szeletkét a nagy tervekből, de mivel a teljesen elektromos hajtású autók csak most kezdenek elterjedni, ezért a cég szakemberei is hibridek fejlesztésével erősítik zöldautós projektjüket. Vagyis a BMW szerint is jó megoldás, hogy ha elfogy a villamos áram a járgányból, akkor ott van egy jó benzinmotor, ami elvisz minket hazáig biztosan.

Érdekes…A BMW idén március 7-én ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját. A hazai celebráción mi is ott voltunk és az este tartogatott egy különleges meglepetést. A meghívottak ugyanis először láthatták együtt a BMW teljes plug-in hibrid és elektromos autó kollekcióját itthon. Az Operában ráadásul a színpadra állították fel a 225xe, a 330e, az X5 xDrive40e, az i3 és i8 modelleket. Mint kiderült, ezek az autók már a következő 100 év első lépései a BMW-től.


Belül gyakorlatilag észrevehetetlen a különbség a mezei hármasokhoz képest. Egyedül a fordulatszámmérő alján látható eDrive felirat, egy elektromos vezetéket mutató ikon, valamint a villanyhajtással megtehető távolságot jelző infósor, illetve egy eDrive gomb a váltókulissza szélén jelzik, hogy ez bizony már a jövő a BMW-nél. Ezek közül az utóbbi a legérdekesebb, ugyanis ennek a kis gombnak a segítségével mondhatjuk meg a központi agynak, hogy milyen hajtással szeretnénk menni. A többit már az elektronika intézi.


És mekkorát lép a 330e. Az elektromotor közreműködésének köszönhetően egy pillanatra sem gyengélkedik az autó, a 8 fokozatú automataváltó pedig nagyon szépen pakolgatja a fokozatokat. Mivel ez is hátul hajt, kifejezetten szemtelen rajtot lehet venni. Bal láb a féken, jobb a gázon, egy kicsit beül a feneke, majd a fékpedál felengedése után már pörögnek is hátsó kerekek. Nem veszettül, csak annyira hogy minimálisan kelljen ellenkormányozni. Közben pedig megyünk előre, mintha kötélen húznának.


Aztán amikor eleget szórakáztunk, akkor visszavedlik a járgány is igazi zöld autóvá. Szinte alig eszik üzemanyagot. Feltűnik végre az is, hogy a futómű ugyanolyan feszes, mint a többi 3-asban. Annak ellenére, hogy a hibrid technika miatt majdnem 200 kiló plusz van a 330i-hez képest az autóban, egyáltalán nem érezni nehézkesnek a mozgását. Sőt, még kanyarokban sem érzékeltem különbséget. Úgy tűnik, a gyárban még a környezetvédő autóknál sem engednek a megszokott sportosságból. Ezt támasztja alá az 50:50 százalékos tömegeloszlás az első és hátsó tengelyek között, amit a hibrid komponensek megfelelő elhelyezésével értek el a szakemberek.

A váltókar mögötti eDrive gombbal háromféle előre beállított hajtás-programból választhatunk. AUTO állásban teljesen magától dönti el a központi agy, hogy mikor dolgozik a benzines és mikor az elektromotor. Ez elsősorban az akksi töltöttségétől és a tempótól függ. Ha lecsökken a töltöttségi szint 12% alá, akkor már csak elindulni és maximum 55 km/h-s sebesség tartására képes az elektromotor. Ha elegendő egység van az akkuban, akkor papírforma szerint 80 km/h-s tempóval is haladhatunk elektromos üzemmódban. Tapasztalataim alapján azonban a rendszer még 100 km/h-nál is leállította néha a benzinmotort és szó szerint vitorláztam az autóval.


MAX állásban csakis az elektromotor hajtja a BMW-t, egészen 120 km/h-s tempóig. Ha elfogy a szufla, vagy telitalppal lépünk a gázpedálra, azonnal bekapcsolódik a belsőégésű aggregát. Városban egyébként ez a legjobb beállítás, annyira kraftos a villanymotor, hogy a forgalom ritmusát is diktálhatjuk. Ráadásul ilyenkor a jellegzetes „villamos” hang is velünk van – nagyon nagy élmény így is hajtani az autót. Ha teljesen feltöltődött az akksi, akkor akár 40 km-t is mehetünk ebben az üzemmódban. A harmadik állás a SAVE BATTERY, vagyis az akkukímélő beállítás. Ilyenkor főleg a 2 literes, turbós aggregát dolgozik és egyébként tölti is az akkumulátort, ha annak 50% alá esik az energiaszintje. Teligázas gyorsításkor viszont teljes energiájával beszáll az elektromotor is, de amint visszább veszünk, azonnal kiszáll a hajtásból.


Ahhoz, hogy állandóan teljesen feltöltött állapotban legyen az akksi, a már sokat emlegetett bal első sárvédőbe vágott kis ajtó mögé lehet csatlakoztatni a kábelt. Akárcsak a teljesen elektromos autóknál, itt is van gyorstöltési lehetőség, vagyis kicsivel több mint 1 óra alatt 80%-os szintre érhet az akksi. A teljes, otthoni „tankoláshoz” 2-4 óra szükséges, ami a hálózattól függ. 16 A mellett például kicsivel több mint 3 óra alatt feltöltődik a 330e. Ezen kívül minden plug-in hibrid vagy elektromos BMW-hez meg lehet venni egy úgynevezett i Wallboxot, amivel a telepítés után szintén egyszerű és körülbelül 2 óra a házi áramfelvétel. Sőt, nem is kell végig lesni a töltöttségi állapotot, ugyanis ez a rendszer támogatja az okos otthon funkciót is, tehát ráköthető a házi szolgáltatás csomagra és akár tableten vagy telefonon is láthatjuk, holt tart a töltés.


Városban eleinte csak elektromos hajtással mentem, és akármilyen ügyesnek éreztem magam, sajnos gyorsan elfogytak az egységek. Igaz, a kilométereket is gyűrtem szépen, de amint alkalmam volt, visszakapcsoltam az akksi kímélő beállításra, főleg, hogy az nem volt teljesen feltöltve, amikor elhoztam. Vagyis, inkább a benzinmotor dolgozott. Ennek elég egyszerű az oka. A tesztidőszak 80%-ában autó- vagy főúton mentem, a maradék 20%-ot töltöttem összesen városban. Természetesen az elektromotor segítségét többször is „hívtam”, ugyanis néhány előzésénél jobban oda kellett lépni. Így végül 6,2 literre jött ki az átlagfogyasztás, benzinből, ami szerintem egy 2 literes turbómotortól parádés érték. Főleg annak tudatában, hogy a BMW szerint, bár ez nem egy hivatalosan mért adat, körülbelül 7 liter környékén kéne elmászkálnia az autónak városon kívül. Ha viszont hozzászámolom az elektromos kilométereket, akkor végül 5,86 litert fogyasztott a 330e.


Nem tagadom, a mai napig a hatása alatt vagyok a BMW 330e-nek. Évekkel ezelőtt éreztem hasonlót, amikor lehetőségem volt kipróbálni az akkor még próbaköröket futó elektromos Mini E-t München mellett. Szerintem a villanyautózás óriási élmény, a villamosokra emlékeztető hang mindig mosolyt csal az arcomra, a gyorsulási képesség egyszerűen pazar, hiszen az elektromotor nem gondolkodik. A lassulás pedig újabb meglepetés, mert amint lelépünk a gyorsító pedálról, a villany aggregát úgy lassítja a bódét, mintha ráléptünk volna a fékre. És ugyanezt a feelinget adja át a BMW 330e is.


De akármennyire is beájultam az autótól, nem hagyhatom szó nélkül a szűk belső teret. Ez akármelyik BMW 3-asra elmondható, tehát nem a hibridhajtás miatt ment össze a térkínálat. Sőt, mivel a csomagtartó alá került az akkumulátorpakk, a 330e puttonyának mérete csökkent csak le 370 literre, de mivel teljesen sík a padló, szerintem teljesen jól használható. Az üzemanyagtartály is kisebb lett, a 41 liter hamar kifogy belőle, főleg ha eszetlenebbek vagyunk a kelleténél. Azt pedig felesleges megoldásnak érzem, hogy üzemanyagot csak akkor tudunk tankolni, ha előtte megnyomunk egy gombot a műszerfalon, míg az elektromos csatlakozó ajtaját egyszerűen kipattinthatjuk.


Nincsenek tehát igazi hibái a BMW 330e-nek, inkább meg kell szokni bizonyos dolgokat. A hajtásban viszont minden megy magától, vezetni pedig szinte ugyanúgy kell, mint bármely más személyautót. A különleges dinamika, vagy az akár 40 kilométeren keresztül élvezhető elektromos autózás élménye nagyon vonzóvá teszi. Ha ez az autózás jövője, akkor jöhet.


  Műszaki adatok - BMW 330e 2016  


- még több (részlet)kép a jobb oldalon a Képgalériában!

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél Te az első!


Kép csatolása Videó csatolása
Ajánlott cikkekX
 • A Honda vezetést segítő asszisztenst mutatott be

  A CES2017 kiállításon mutatták be a Honda új fejlesztéseit. A technikai fejlesztéseknek hála, már motorozni sem kell tudni tökéletesen... A sajtóközleményt ezúttal változatlan formában közöljük

 • Alfa Romeo Giulia teszt és Playmate csemegék

  Hátsókerekes Alfával nyertem versenyt úgy, hogy most voltam életem első ilyen rendezvényén! :)

 • Egyedi DS modellek jönnek

  A DS a Párizsi Autószalonon mutatja be új szolgáltatását, amelynek keretében az ügyfelek teljesen az igényeikhez igazíthatják DS-ük külső és belső megjelenését

 • A nap videója: GYMKHANA NINE - Block új filmje

  2016 nagy év volt a Hoonigan Racing Division és Ken Block számára, aki az idei év már második Gymkhana videóját készítette el

 • Kombiterem - Ford Focus ST kombi TDCi teszt

  Óriási megtiszteltetés, ha elsőként kapunk meg egy tesztautót. Én azonban legalább ennyire örültem annak, hogy a Ford Focus ST-t az utolsó körére vihettem el. Így legalább az is kiderült, mennyire bírja a nyüstölést a sportverzió. Volt meglepetés.

www.tesztauto.hu / 185.80.49.31