Tovább a tesztautóra.

Közérdekű: Ellenőrzés alá került az útdíjpolitika

Írta: TesztAuto.hu 2016-01-21 14:00:01

Civil kontrollt biztosít az útdíjbevételek felhasználására a január közepén megalapított Társadalmi Egyeztető Szervezet (UTESZ). Az ellenőrző szerv célja az útdíjpolitika társadalmi felügyelete, amely lehetővé teszi a miniszteri tájékoztatókban közölt adatok vizsgálatát és véleményezését

A nemzeti fejlesztési miniszter felkérésére megalakult UTESZ régi adósságot rendez és egy fontos szakmatársadalmi igényt elégít ki. A szervezet célja és feladata, hogy a megtett úttal arányos útdíj alakulását és felhasználását szemmel tartsa. Ennek érdekében rendszeresen vizsgálja és véleményezi majd az útdíjból, illetve a bírságokból származó bevételek felhasználására vonatkozó adatokat, amelyeket a miniszteri tájékoztatók közölnek. Megfogalmazott véleményét pedig az országos napilapokban és az elektronikus média útján teszi közzé.

Az új szervezet tagjai között tudhatja az Autós Életciklus Érdekképviseleti Nagykoalíció Egyesületet, a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetségét, a Levegő Munkacsoportot, a Magyar Autóklubot, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületét, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségét, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségét és a NiT Hungary-t.

Az UTESZ alapcélja, hogy a biztonságos és kulturált közlekedés érdekében a közúthálózat fenntartására és fejlesztésére fordított költségvetési források felhasználását ellenőrizze. A szervezet feladata követni a díjmértékek és bírságok szabályainak átláthatóságát, méltányosságát és következetességét, illetve javasolni az indokolatlan kedvezmények és többletterhek megszüntetését.


A szervezet munkája kiterjed a „szennyező és a használó fizet” elvek teljesülésének követésére is, amelynek lényege, hogy mindenki olyan arányban fizessen, amilyen mértékben terheli a díjköteles úthálózatot és szennyezi a környezetet.

Az UTESZ 2016. január 14-i alakuló ülésén az adminisztratív teendők ügyvivőjének a NiT Hungary-t jelölte ki az első évre. A szervezet jövőbeni törekvéseinek központjában a diszkriminációtól mentes, versenysemleges környezet kialakítása és a díjbevételek felhasználásának állandó kontrollja áll.

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél Te az első!


Kép csatolása Videó csatolása
Ajánlott cikkekX
 • A Honda vezetést segítő asszisztenst mutatott be

  A CES2017 kiállításon mutatták be a Honda új fejlesztéseit. A technikai fejlesztéseknek hála, már motorozni sem kell tudni tökéletesen... A sajtóközleményt ezúttal változatlan formában közöljük

 • Alfa Romeo Giulia teszt és Playmate csemegék

  Hátsókerekes Alfával nyertem versenyt úgy, hogy most voltam életem első ilyen rendezvényén! :)

 • Egyedi DS modellek jönnek

  A DS a Párizsi Autószalonon mutatja be új szolgáltatását, amelynek keretében az ügyfelek teljesen az igényeikhez igazíthatják DS-ük külső és belső megjelenését

 • A nap videója: GYMKHANA NINE - Block új filmje

  2016 nagy év volt a Hoonigan Racing Division és Ken Block számára, aki az idei év már második Gymkhana videóját készítette el

 • Kombiterem - Ford Focus ST kombi TDCi teszt

  Óriási megtiszteltetés, ha elsőként kapunk meg egy tesztautót. Én azonban legalább ennyire örültem annak, hogy a Ford Focus ST-t az utolsó körére vihettem el. Így legalább az is kiderült, mennyire bírja a nyüstölést a sportverzió. Volt meglepetés.

www.tesztauto.hu / 185.80.49.31