Tovább a tesztautóra.

Írta: TesztAuto.hu 2015-02-06 11:00:01

Az övre csak finnyázol egyet és úgy gondolod, majd magad elé húzód ha meglátsz egy rendőrt? A sárga lámpa neked ugyanaz mint a zöld, csak másik árnyalatban? Vége a gondtalan szabálytalankodásnak.

Idén kezdi el használni a rendőrség a VÉDA automata közlekedés-ellenőrzési rendszert. Márciusig csak próbaüzemben, utána meg pedig folyamatosan fog bővülni a szolgáltatások köre.

A projekt 15 milliárd forintjába kerül a magyar államnak. Ez nagyon sok harmincezres bírság.  Az új rendszernek azonban a biztonságos közlekedés megteremtése, nem pedig a haszon szerzés a célja. Ezt ugye tudja mindenki? A Police.hu szerint a rendszer képességei a tudományos-fantasztikus filmeket idézi. Nem tudom a Police.hu-nál milyen sci-fiket néznek de őszintén remélem, hogy jövőre már vonósugarat használnak az autók lassítására.Két hete tart már a teszt. Az eszköz egyszerűbb alapfunkciókat tud majd csak az év első felében. Ilyenek például a sebességmérés, forgalomszámlálás vagy a rendszám felismerés. További funkciókkal majd júniusban bővül a rendszer. Ekkor már képes lesz észrevenni a piroson áthajtókat, a telefonálókat, az övet be nem csatolókat. Sőt látni fogja ha áthajtunk a záróvonalon vagy ha a busz- és leállósávot használjuk. A mobilkamerák után fix kamerák is telepítésre kerülnek majd az ország 126 balesetveszélyesnek értékelt pontján.

A nagytestvér tehát figyel és mindent lát, ami egyfelől jó másfelől azonban vannak aggályaim. Mi lesz akkor ha baleset elkerülés érdekében át kell lépni egy záróvonalat vagy használni kell a leállósávot. A magyar bürokráciát ismerve nem lesz egyszerű megmagyarázni ezeket az eseteket.

Képek: police.hu

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél Te az első!


Kép csatolása Videó csatolása
Ajánlott cikkekX
 • A Honda vezetést segítő asszisztenst mutatott be

  A CES2017 kiállításon mutatták be a Honda új fejlesztéseit. A technikai fejlesztéseknek hála, már motorozni sem kell tudni tökéletesen... A sajtóközleményt ezúttal változatlan formában közöljük

 • Alfa Romeo Giulia teszt és Playmate csemegék

  Hátsókerekes Alfával nyertem versenyt úgy, hogy most voltam életem első ilyen rendezvényén! :)

 • Egyedi DS modellek jönnek

  A DS a Párizsi Autószalonon mutatja be új szolgáltatását, amelynek keretében az ügyfelek teljesen az igényeikhez igazíthatják DS-ük külső és belső megjelenését

 • A nap videója: GYMKHANA NINE - Block új filmje

  2016 nagy év volt a Hoonigan Racing Division és Ken Block számára, aki az idei év már második Gymkhana videóját készítette el

 • Kombiterem - Ford Focus ST kombi TDCi teszt

  Óriási megtiszteltetés, ha elsőként kapunk meg egy tesztautót. Én azonban legalább ennyire örültem annak, hogy a Ford Focus ST-t az utolsó körére vihettem el. Így legalább az is kiderült, mennyire bírja a nyüstölést a sportverzió. Volt meglepetés.

www.tesztauto.hu / 185.80.49.31