Tovább a tesztautóra.

Pirelli Calendar 2016: több, mint naptár

Írta: TesztAuto.hu 2015-12-02 14:00:01

A Pirelli naptár 43. kiadását korunk egyik legnépszerűbb amerikai fényképésze és portréfotósa, Annie Leibovitz készítette New York-i stúdiójában

November 30-án, hétfőn rendezték a 2016-os Pirelli Naptár bemutatóját Londonban a világ minden tájáról érkező sajtóképviselők, meghívott vendéges, valamint gyűjtők részvételével (a rendezvény helyszínéül a korábbi ipari épület, a „Roundhouse” szolgált, amely a 60-as években a rock egyik fellegváraként volt számon tartva a brit fővárosban).

A 2016-os Pirelli naptárban 13, szakmai szempontból kiemelkedő hölgy szerepel, társadalmi, kulturális, sport és művészeti területeken elért érdemekkel: Yao Chen, színésznő, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának (UNHCR) első kínai, jótékonysági nagykövete; az orosz topmodell, Natalia Vodianova, a „Meztelen Szív Oroszország” (Naked Heart Russia) jótékonysági intézmény alapítója; Kathleen Kennedy, producer, a Lucasfilm elnöke, Hollywood egyik legbefolyásosabb alakja; Agnes Gund műgyűjtő és védnöknő, (unokájával Sadie Rain Hope-Gund-d al), a New York-i Modern Művészetek Múzeumának nyugalmazott elnöke; Serena Williams, a világ elsőszámú tenisz versenyzője; a véleményvezér, kritikus és író, Fran Lebowitz; az Ariel Investments elnöke, Mellody Hobson, a chicagói jótékonysági projektek támogatója; a filmrendező Ava DuVernay, akinek filmjei közül a Selma 2015-ben a legjobb film kategóriában Oscar-díjra lett jelölve; Tavi Gevinson blogíró, a „Style Rookie” és egyben az online Rookie magazin kitalálója; Shirin Neshat, irán vizuális művész; Yoko Ono, művész, zenész és előadó; Patti Smith, énekes, minden idők egyik legnagyobb rocksztárja; valamint a szinésznő és stand-up comedy előadó, Amy Schumer.


A különböző korú és hátterű hölgyek mind-mind különböző karrierpályát futottak be. Akárcsak a 60-as években az első naptárak esetén, vagy napjainkban Peter Lindbergh 2002-es, vagy Patrick Demarchelier 2008-as, illetve Steve McCurry 2013-as naptárában, nem szerepelnek aktmodellek.

“A 2000. évi Pirelli naptár egy jó gyakorlat volt az aktfotózásra. A koncepció meglehetősen egyszerű volt,” mondja Leibovitz. “2016-ra egy valami egészen más, de még mindig meglehetősen egyszerű koncepciót terveztünk. Klasszikus fekete-fehér portréképek készültek a stúdióban.”


“Amikor annak idején a Pirelli megkeresett engem, azt kérték, hogy a múltból induljunk ki. Az alapötlet az volt, hogy meglehetősen különböző nőket fotózzunk. Miután e téren sikerült megegyeznünk, azt tűztük ki célként, hogy minél nyíltabb és lényegre törőbb művet alkossunk. Úgy szerettem volna bemutatni a hölgyeket a képeken, amilyenek a valóságban is, mindenféle látszat nélkül, a lényegi valójukat megfogva.

“Meglehetősen nagy rajongója vagyok a komikának. Amy Schumer portréja kimondottan nagy élmény volt. A kép olyan lett, mintha nem jutott volna el hozzá az üzenet, hogy magán hagyhatja a ruháit.”

Az új weboldal, a pirellicalendar.com mostantól jelentős tartalommal bővült

A 2016-os kiadás bemutatóját követően a naptárnak szentelt honlap tartalma is bővítésre került (www.pirellicalendar.com), új videókkal, fotókkal és interjúkkal, amelyek elbeszélik az egyes képek történetét. A bemutató kapcsán egy videó is készült, amely bemutatja Annie Leibovitz 2016-os teljes Pirelli Naptárát. Továbbá Leibovitz képeinek egy jelentős része bekerül majd egy bővebb, archív anyagba, mely többek között olyan fotókat is tartalmaz, melyek korábban sosem voltak láthatóak, és amelyek – különböző évtizedenként csoportosítva – egy összefoglaló anyagot képviselnek egy fél évtized társadalmi szokásait illetően, 1963-tól egészen napjainkig.

A weboldal 3 részből áll: a 2016-os Pirelli Naptár, az Ikonok és az Időgép. Akárcsak a „2016 A Naptár” („2016 The Cal”) szekció, amely a legújabb kiadásnak lett szentelve, az „Időgép” („Time Machine”) rész is a korábbi kiadások képanyagát, valamint a színfalak mögötti videófelvételeket tartalmazza, évtizedenként csoportosítva. Ez voltaképpen egy igazi, virtuális utazás az esztétika és a társadalmi szokások terén, a világ legnépszerűbb fotósainak lencsevégéről szemlélve. Az ő hozzáfűzéseik révén azonban lehetőség nyílik a különböző időszakok képanyagának történeti és politikai szemszögből történő szavakba öntésére is. Az online megoldás révén mindenki számára lehetőség nyílik betekinteni napjainkba, akárcsak a 60-as, 70-es, 80-as évekbe, míg a 90-es és a 2000-es évek képei is hamarosan meg fognak jelenni. A képek digitalizálását és az anyagok történeti sorrendbe való helyezését Amedeo M. Turello fotós és gyűjtő végzi saját technikai tapasztalatai alapján, aki korábban Walter Guadagninival együtt az „Alak és Vágy – A Naptár, Pirelli Kollekció„ ("Forma e Desiderio – The Cal, Collezione Pirelli") elnevezésű, a Milánói Régió védnöksége alatt álló és GAmm Giunti valamint a Palazzo Reale rendezvényterem által szervezett kiállítás kurátora volt. Az „Ikonok” szekcióban pedig sok híresség életrajza között böngészhetünk a művészetek, a kultúra, a szórakoztatás, a divat, a sport és a zene témakaörében: Roberto Bolle, Candice Huffine, Tommy Hilfiger, Marc Newson és sokan mások is megtalálhatóak itt.Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél Te az első!


Kép csatolása Videó csatolása
Ajánlott cikkekX
 • A Honda vezetést segítő asszisztenst mutatott be

  A CES2017 kiállításon mutatták be a Honda új fejlesztéseit. A technikai fejlesztéseknek hála, már motorozni sem kell tudni tökéletesen... A sajtóközleményt ezúttal változatlan formában közöljük

 • Alfa Romeo Giulia teszt és Playmate csemegék

  Hátsókerekes Alfával nyertem versenyt úgy, hogy most voltam életem első ilyen rendezvényén! :)

 • Egyedi DS modellek jönnek

  A DS a Párizsi Autószalonon mutatja be új szolgáltatását, amelynek keretében az ügyfelek teljesen az igényeikhez igazíthatják DS-ük külső és belső megjelenését

 • A nap videója: GYMKHANA NINE - Block új filmje

  2016 nagy év volt a Hoonigan Racing Division és Ken Block számára, aki az idei év már második Gymkhana videóját készítette el

 • Kombiterem - Ford Focus ST kombi TDCi teszt

  Óriási megtiszteltetés, ha elsőként kapunk meg egy tesztautót. Én azonban legalább ennyire örültem annak, hogy a Ford Focus ST-t az utolsó körére vihettem el. Így legalább az is kiderült, mennyire bírja a nyüstölést a sportverzió. Volt meglepetés.

www.tesztauto.hu / 185.80.49.31