Tovább a tesztautóra.

Hazai pályán is bemutatkozik a Peugeot 208 R5

Írta: TesztAuto.hu 2014-06-11 16:00:01

A rali országos bajnokság hétvégi, fehérvári futamán hazánkban is bemutatkozik a Peugeot 208 T16 – a Turán Frigyes, Zsiros Gábor kettős irányításával

Az autó nem csupán itthon, világszinten is új – 2014-es fejlesztésű versenygép fut a 2014-es magyar bajnokságban, ami már önmagában is különleges. A Peugeot-t a sajtó képviselőinek az „őt” felépítő csapat, a Tagai Racing Technology műhelyében mutatták be.

„Számunkra ez ugyanolyan nagy esemény, mint egy modellbemutató, hiszen a 208-asnak egy új modellváltozatáról beszélünk" – nyilatkozta Bálint Zsófia, a Peugeot Hungária marketing és PR igazgatója. "A raliautó bemutatkozása lehetőséget ad arra, hogy újra felelevenítsük a Peugeot 208 dinamikus menettulajdonságait, aerodinamikus, kompakt méreteinek és formájának előnyeit – így két évvel az utcai változat bevezetése után újra előtérbe kerülhet ... Magyarország azon kevés országok egyike a régióban, amelyben importőri szinten is bemutatkozik a 208 a versenypályákon. Büszkék vagyunk rá, hogy sikerült megtartanunk azt a hagyományt, vagyis importőri támogatással versenyezhet itthon egy magyar versenyzőpáros.”


A versenyautó magyar tervezésű, Bocsi Attila álmodta meg (róla bővebben az 508 RXH tesztben írtunk): "Engem nagyon régóta érdekel a rali, anno raliversenyző is voltam, és a formatervezés is mindig vonzott, talán ezért is talált meg engem a Peugeot, hogy készítsem el az új, 208 R5 modellt. Korábban már több autót terveztem, a folyamat itt is hasonló volt, elkészítettem a látványtervet, amit elfogadtak, ezt követően különböző szabályokra támaszkodva összerakták az autót, ami most már életnagyságban áll itt előttünk. A munka rendkívül gyorsan zajlott, mert mindenkinél előbb szerettük volna bemutatni az új modellt. Az autó elején több változtatást is végrehajtottunk, sarkalatos pont lett a hűtőberendezés, és gyorsult is a kis oroszlán. Reméljük, hogy Friciék ki tudják majd használni a járgány előnyeit, ha minden klappolni fog, akkor megnyerhetik a Székesfehérvár Rallye-t" - mondja Bocsi , a 208 T16 R5 formatervezője.


„Mindenki azt kérdezgeti, hova várjuk magunkat a mezőnyben" – említette meg Turán Frici. "Erre csak azt tudom mondani, hogy a célok nem változtak, szeretnénk az esélyesek között lenni minden futamon, de mivel nincs mögöttünk túl sok versenykilométer, nehéz a pozíciót pontosan meghatározni. Eddig negyven kilométert tettünk meg az autóval aszfalton, és lesz majd murvás tesztünk is a verseny előtt, de alapvetően enélkül is optimisták vagyunk, hiszen egy 2014-es autóval megyünk a 2014-es bajnokságban, ami azért nagy szó”. A kérdésre, vajon segít-e, hogy vegyes talajú a hétvégi futam, Frici elmondta, a murvás első nap talán több szabadságot biztosít – hiszen ott egy-egy esetleges túlcsúszásért (ami az ismerkedés fázisában azért lássuk be, előfordul) nem kell drágán megfizetni.

„Az aszfaltos teszten is hamar kiderült, hogy a jóhoz könnyű hozzászokni, az első két-három kilométer után már úgy tudtunk menni az autóval, ahogyan szerettünk volna. Remélem, a murvás beállítások is legalább ennyire fekszenek majd a vezetési stílusomnak” – mondta Turán, akinek szép emlékei vannak a Fehérvár-raliról. Példának okáért itt teljesítette pályafutása első murvás futamát (nem ma volt, 2002- ben), rajtolt többféle WRC-vel, nyert gyorsasági szakaszokat, reméli, a bemutatkozó Peugeot 208-assal is gyarapítja majd a szép emlékeit.

Műszaki adatok - Peugeot 208 T16 R5
Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél Te az első!


Kép csatolása Videó csatolása
Ajánlott cikkekX
 • A Honda vezetést segítő asszisztenst mutatott be

  A CES2017 kiállításon mutatták be a Honda új fejlesztéseit. A technikai fejlesztéseknek hála, már motorozni sem kell tudni tökéletesen... A sajtóközleményt ezúttal változatlan formában közöljük

 • Alfa Romeo Giulia teszt és Playmate csemegék

  Hátsókerekes Alfával nyertem versenyt úgy, hogy most voltam életem első ilyen rendezvényén! :)

 • Egyedi DS modellek jönnek

  A DS a Párizsi Autószalonon mutatja be új szolgáltatását, amelynek keretében az ügyfelek teljesen az igényeikhez igazíthatják DS-ük külső és belső megjelenését

 • A nap videója: GYMKHANA NINE - Block új filmje

  2016 nagy év volt a Hoonigan Racing Division és Ken Block számára, aki az idei év már második Gymkhana videóját készítette el

 • Kombiterem - Ford Focus ST kombi TDCi teszt

  Óriási megtiszteltetés, ha elsőként kapunk meg egy tesztautót. Én azonban legalább ennyire örültem annak, hogy a Ford Focus ST-t az utolsó körére vihettem el. Így legalább az is kiderült, mennyire bírja a nyüstölést a sportverzió. Volt meglepetés.

www.tesztauto.hu / 185.80.49.31