Tovább a tesztautóra.

Írta: Benkő Zsolt 2013-08-23 00:15:49

Elragadó, megbízható és folyamatos kapcsolatot tesz lehetővé a világgal: ez az új Mazda3, melynek világpremierjét a Mazda az idei, 65. Frankfurti Autószalonon (IAA) tartja.

Bár az új modellt még nem lehet megvásárolni október végéig, képességeit már egy egészen extrém tesztvezetésen bizonyítja.

Az új Mazda3 felszereltsége egy szóval megfogalmazva kategóriájához képest nagyvonalú.
A modellbe beépítették a Mazda teljesen új kapcsolódási koncepcióját, mellyel a Mazda legnagyobb darabszámban eladott autója az európai C-szegmensben az elsők között teszi lehetővé, hogy a vezető online legyen a kocsijában töltött időben is. A meglévő e-mail, SMS és navigációs platformokra alapozva a rendszer biztonságosan elérhetővé teszi a mobil tartalmakat is (pl. a Facebook és Twitter bejegyzések, az Aha™ netrádió több ezer csatornával, hangos könyvek, stb.).

Csakúgy, mint a Mazda új, 6. generációjának első két tagja, az új Mazda3 is a KODO dizájn jegyében készült. A régebbi Mazda3-ak sportos, kompakt fizikumát továbbgondolva az új modell külseje egyesíti a merész, lendületes megjelenést a minőségi kivitelezéssel. A Sedan és a Sport forma is segíti az üzemanyag-takarékos üzemeltetést, köszönhetően a kiemelkedő aerodinamikai tényezőknek.


Az újratervezett belső tér biztonságos, ergonomikus kényelmet nyújt. Több szempontból is tágasabb, mint a kifutó modell, és optimalizált HMI kezelőfelülettel (human-machine interface) szerelték fel. Ezen keresztül lesz irányítható a head-up display, amely a kategóriában még nem megszokott, és a váltó közvetlen közelében elhelyezett forgatható gomb, mellyel a legtöbb funkció anélkül irányítható, hogy a vezető odatekintene.Az új Mazda3 szintén a harmadik Mazda modell, amely a SKYACTIV technológia összes elemét hordozza. Az autóba 100-165 lóerős, nagy sűrítési arányú benzinmotorok, ill. egy 150 lóerős dízelmotor rendelhetők. Ezekhez pontos váltásokat lehetővé tévő hatsebességes kézi, vagy automataváltók csatlakoznak, melyekkel a teljesítmény széles sebességtartományban élvezhető, miközben a fogyasztás és a CO2-kibocsátás* alacsony marad, még a mindennapi körülmények között is.
A Frankfurti Autószalonon kiállítják az egyik új Mazda3-at is, mely saját kerekeiken járat meg a Hirosima-Frankfurt útvonalat és közvetlenül a japán gyárból érkezett. Nyolc új Mazda3 Sport rója éppen 15 000 kilométeres útját a „Mazda3 kihívás 2013 – Hirosimától Frankfurtig” túra keretében Oroszországon, Fehéroroszországon és Lengyelországon keresztül. A hét másik autó, melyek szeptember 7-én érkeznek Frankfurtba, a szalon külterületén parkolnak majd, és különböző aktivitásokban vesznek részt. A Mazda stand a 9-es pavilonban lesz, a B12-es helyen. Az új Mazda3 leleplezésére 2013. szeptember 10-én, 14 órakor kerül sor.


A Mazda legfontosabb modellje 10 évvel ezelőtt lépett piacra, az első generációs Mazda3 2003-ban gurult le a gyártószalagról Japánban. A kellemes megjelenés és az élvezetes vezetés kombinációjával a Mazda3 a legnagyobb darabszámban eladott Mazda modellé vált. A második generáció 2009-ben érkezett, még jellegzetesebb megjelenéssel, könnyebb karosszériával és egy sor biztonsági felszereléssel – pont elődje nyomdokain folytatta, világszert meggyőzve a vásárlókat, médiát és olyan autóipari hatóságokat is, mint pl. a J.D. Power. Eddig 3,6 millió vásárló választotta a Mazda3-at, mely 136 nemzetközi autóipari díjat söpört be. Az új generációs Mazda3-mal pedig új fejezet kezdődik a sikerszériában.

*Új Mazda3 Sedan 2.2 literes dízel, 3,9l/100km, 104 g/km, hatsebességes SKYACTIV kézi váltóval és i-Stop start-stop rendszerrel, mely az alapfelszereltség része

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél Te az első!


Kép csatolása Videó csatolása
Ajánlott cikkekX
 • A Honda vezetést segítő asszisztenst mutatott be

  A CES2017 kiállításon mutatták be a Honda új fejlesztéseit. A technikai fejlesztéseknek hála, már motorozni sem kell tudni tökéletesen... A sajtóközleményt ezúttal változatlan formában közöljük

 • Alfa Romeo Giulia teszt és Playmate csemegék

  Hátsókerekes Alfával nyertem versenyt úgy, hogy most voltam életem első ilyen rendezvényén! :)

 • Egyedi DS modellek jönnek

  A DS a Párizsi Autószalonon mutatja be új szolgáltatását, amelynek keretében az ügyfelek teljesen az igényeikhez igazíthatják DS-ük külső és belső megjelenését

 • A nap videója: GYMKHANA NINE - Block új filmje

  2016 nagy év volt a Hoonigan Racing Division és Ken Block számára, aki az idei év már második Gymkhana videóját készítette el

 • Kombiterem - Ford Focus ST kombi TDCi teszt

  Óriási megtiszteltetés, ha elsőként kapunk meg egy tesztautót. Én azonban legalább ennyire örültem annak, hogy a Ford Focus ST-t az utolsó körére vihettem el. Így legalább az is kiderült, mennyire bírja a nyüstölést a sportverzió. Volt meglepetés.

www.tesztauto.hu / 185.80.49.31