Tovább a tesztautóra.

Félhajtás – Renault Kadjar teszt

Írta: Szeifert Richard 2016-04-19 13:00:01

A Renault az utóbbi években nagyon ott volt az egyterűek- és kisautók fejlesztésében, de élen jártak a biztonság területén is. Ám valahogy az SUV kategóriában nem tudtak maradandót alkotni, pedig próbálkoztak. Most viszont végre eljött a pillanat, hogy jegyezzék őket a szegmensben

Egy autó neve sokat dob a piaci megítélés szempontjából, vagyis a jól csengő felirat több vevőt hoz. Pláne, ha elsőre meg lehet jegyezni és még szépen is hangzik. A Renault mágusai szerintem jól döntöttek, amikor a Koleos nevet elhajították és helyére valami újat kerestek. Nekem például előbb jutott róla eszembe egy tusfürdő. Ezzel szemben amikor kimondom azt, hogy Kadjar, na az már egyből egy masszív felépítésű járgányt sejtet.


Az is lett a Kadjar. A szélesítések, a különböző ívek zömök sziluettet adnak a gépnek, azt gondolhatnánk, hogy semmi nem állhat az útjába. Érdekes, hogy bár közösködik a Nissan Qashqai bizonyos elemeivel, mégis ha letakarnánk az emblémákat, egyértelműen beazonosíthatnánk melyik-melyik márkához tartozik. Az viszont, hogy mennyire különböznek valójában egymástól, csak azután derül ki, ha átfutjuk a műszaki adatokat.


A Renault Kadjar 66 mm-el hosszabb, 3 centivel szélesebb és majdnem 2 centivel magasabb is, mint a Nissan Qashqai. A méretesebb bódénak köszönhetően így több motyó fér a Kadjarba, a csomagtartó ugyanis 71 literrel lett nagyobb a Qashqaiénál. De a francia hasmagassága is 20 mm-el több a japán verziónál. Tengelytávjuk viszont centire azonos, és a Nissan 4 mm-el szélesebben terpeszt az úton. Sőt, mivel minden egyes méretbeli plusznak van egy kis többlet súlya, így nem meglepő, hogy azonos motorral a Qashqai legalább 15 kilóval könnyebb.


Amit viszont kicsit fájlaltam, hogy a Renault-ban több kapcsoló, sőt, még az ajtókilincsek is megegyeznek a Nissanéval. Tudom, közös padlólemezt és hajtást használnak, de szerintem itt elég kéne, hogy legyen. Nyilván költséghatékonyság szempontjából sem mindegy, mit pakolnak az egyes modellekbe, de mivel a Kadjar árlistáján húzósabb összeg szerepel, elvárható lenne, hogy legalább bent teljesen mást ad. Viszont öröm, hogy nem egy az egyben másolták például a középkonzolt. Itt is beazonosítható ugyanis az eredet.


Az mondjuk számomra is egyértelmű, hogy ezeket a dolgokat csak az veszi észre, aki mindkét modellt próbálta, vagy legalábbis ült már benne. Szóval simán túl lehet lendülni a dolgon, főleg, hogy óriási élmény a Kadjar terelgetése. Voltak ugyanis tapasztalataim bőven az 1,5 dCi motorral, de mivel hosszú ideje nem vezettem ilyen erőforrással hajtott autót, teljesen meglepett a produkciója. Roppant lelkes, alulról is jól húz és bár csak nagyon szűk fordulatszám tartományban van elemében, könnyen kiautózható mind a 110 lovacska.


Bár elsőre kissé ormótlannak tűnik, vezetés közben nagyon jól használható a váltó. Nyoma sincs akadozásnak, a könnyen járó kuplunggal pedig még törékeny hölgyek is játszva terelgethetik a Kadjart. A kormányzás is tetszett, apró holtjátéka van mindössze, de a fontos infók átjönnek rajta. A futómű pedig franciásan lágy, ugyanakkor nem összetévesztendő a korábbi hintós jelleggel. Átlendülünk inkább az úthibákon, de nem leszünk tengeribetegek.


Aminek pedig kifejezetten örültem, hogy egy második felszereltségi szintű Kadjart próbálhattam ki. Vagyis, nem volt telezsúfolva mindenféle extrával, aminek csak a töredékét használnám. Nyilván ízlés és persze pénztárca kérdése, de mivel már az alapverzióban is benne vannak a legfontosabb biztonsági és kényelmi berendezések, nekem nem is kéne több extra az autóba. Egyedül a 140 ezer forintért kínált parkolás csomagra böknék rá az opciós listán, amivel elöl- és hátul is radar segíti a beállást, illetve ezzel együtt jár még az elektromosan beállítható tükörpár is. Ugyanis bár nagyméretűek a visszapillantók és a különböző domborulatok is velünk vannak manőverezés közben, az autó hátulját például már kevésbé érezni a vaskos hátsó oszlop miatt. Szűk helyeken tehát jó ha van egy kis segédünk.


Nagy kérdés, hogy a crossoverekbe kell-e összkerékhajtás, ugyanis nálunk például az ebben a kategóriában eladott autók többsége még mindig csak elöl hajt. Kevesen igénylik ugyanis a négykerékhajtást, annak ellenére, hogy ez a megoldás nem csak télen, a térdig érő hóban hasznos. Ezt a trendet figyelemmel követi a Renault is és a Kadjarban például csakis a legerősebb, 1,6-os turbódízelmotorhoz lehet 4X4 hajtást kérni. Azonban több más gyártóval ellenben, a franciák nem akarják azt, hogy mélyen kelljen zsebbe nyúlni ezért, így már a tesztautóval megegyező, Zen felszereltségi szinthez is elérhető ez az opció.


Hétköznapi körülmények között csak ritkán érezni a négykerékhajtás hiányát. A Kadjar rendkívül jóindulatú és bár az 1,5 „döci” motorban 260 Nm forgatónyomaték feszül a főtengelynek már 1750-es fordulattól, nem akarja kitépni a kezünkből a kormányt. Ám amint kicsit nyálkás lesz az út, például eső után, már érezhető némi hajtási befolyás a volánon. Ez igaz bármely elöl kaparó autóra, de mivel a Kadjar egy crossover és elérhető hozzá az összkerékhajtás, ez a probléma orvosolható. Igaz, a tesztautóban dolgozó 1,5 dCi motorhoz képest még 1,25 millió forintot kell leszurkolni a 20 pacival erősebb és 60 Nm-el többet tudó, de összkerékkel konfigurálható 1,6 dCi aggregátért. Szóval nem gombokért adják.


Jól döntöttek a Renault gondolkodói, amikor újratervezték jelenlétüket a crossover SUV kategóriában. A dizájn már ismerős volt, hiszen a kompakt SUV-k között szépen muzsikáló Captur formájából sokat emeltek át a Kadjarra. Így ismét egy olyan Renault született meg, amit garantáltan megnéznek mindenhol. Belül elég tágas, jól felszerelt már alapból is, így akik egy alsó-középkategóriás autó helyett valami mást keresnek, szerintem megtalálták. Az 1,5 dCi motor ráadásul nem eszi le a hajunkat, hiszen a benne rejlő potenciált alaposan kihasználva sem evett többet 5,3 liter gázolajnál 100 kilométeren. Vagyis akár 1000 kilométert is kibír tankolás nélkül.  Műszaki adatok: Renault Kadjar Energy dCi 110 Zen  


- még több (részlet)kép a jobb oldalon a Képgalériában!

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél Te az első!


Kép csatolása Videó csatolása
Ajánlott cikkekX
 • A Honda vezetést segítő asszisztenst mutatott be

  A CES2017 kiállításon mutatták be a Honda új fejlesztéseit. A technikai fejlesztéseknek hála, már motorozni sem kell tudni tökéletesen... A sajtóközleményt ezúttal változatlan formában közöljük

 • Alfa Romeo Giulia teszt és Playmate csemegék

  Hátsókerekes Alfával nyertem versenyt úgy, hogy most voltam életem első ilyen rendezvényén! :)

 • Egyedi DS modellek jönnek

  A DS a Párizsi Autószalonon mutatja be új szolgáltatását, amelynek keretében az ügyfelek teljesen az igényeikhez igazíthatják DS-ük külső és belső megjelenését

 • A nap videója: GYMKHANA NINE - Block új filmje

  2016 nagy év volt a Hoonigan Racing Division és Ken Block számára, aki az idei év már második Gymkhana videóját készítette el

 • Kombiterem - Ford Focus ST kombi TDCi teszt

  Óriási megtiszteltetés, ha elsőként kapunk meg egy tesztautót. Én azonban legalább ennyire örültem annak, hogy a Ford Focus ST-t az utolsó körére vihettem el. Így legalább az is kiderült, mennyire bírja a nyüstölést a sportverzió. Volt meglepetés.

www.tesztauto.hu / 185.80.49.31